Naționala s-a mutat în Liga 3: foștii tricolori antrenează la Ianca sau Sighetu Marmației, unii cu licență PRO! „Primarul băga bani doar dacă juca fiul lui! Un puști n-a venit la antrenament că a mers la frizer!” | EXCLUSIV

Naționala s-a mutat în Liga 3: foștii tricolori antrenează la Ianca sau Sighetu Marmației, unii cu licență PRO! „Primarul băga bani doar dacă juca fiul lui! Un puști n-a venit la antrenament că a mers la frizer!” | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sunt cel puțin 14 nume de foști fotbaliști care au reprezentat România care în prezent se regăsesc în staff-urile tehnice ale echipelor din Liga 3, sezonul în desfășurare, antrenori principali, secunzi sau pentru pregătirea portarilor. Culmea, din cei 14 tricolori, unii cu zeci de meciuri pentru națională, câțiva au licența PRO, deci sunt calificați pentru a putea pregăti echipe din Superliga! Pe lângă foștii internaționali, mai sunt mulți tehnicieni cu PRO în eșalonul trei, precum Cristian Todea (Gloria Lunca-Teuz Cermei) sau Victor Naicu (ACSO Filiași)!

În plină „cruciadă” sub steagul licenței PRO

FRF e hotărâtă să reglementeze, dar mai ales să se asigure de implementarea normalității, în privința licențelor de antrenori. Tabloul zilei ne scoate în față, la nivel de Superliga, formații cu antrenori de facto care nu au licența PRO, necesară la acest eșalon, dar și deținători ai unei astfel de licențe care antrenează doar „pe foaie”.

În paralel, se vorbește de zeci de tehnicieni aflați pe piață cu sau fără angajament, care posedă licența PRO dar obținută în deceniile trecute, prin proceduri cel puțin ” mai simple”. În același timp, voci care ridică problema lipsei de opțiuni reale pentru Superliga din această categorie. Între acestea, Mihai Stoica de la FCSB: „Sunt 200 de antrenori cu licență PRO, dar nu găsim!”

Pe fondul tuturor acestea, ProSport îți oferă azi o incursiune spectaculoasă în lumea foștilor jucători de națională care au îmbrățișat cariera de antrenor și care în prezent lucrează la cluburi din Liga 3. Cu licență PRO, unii dintre ei, și cu experiențe inedite!

Aventurile lui Goian în eșalonul trei

Liderul selecțiilor din „lotul de 14” este Dorin Goian, 60 de meciuri pentru România, în prezent antrenor la Foresta Suceava. Formație pe care a mai pregătit-o într-un mandat din 2020, după ce anterior fusese pe bancă la Bucovina Rădăuți. Până acum, formații din zona natală pentru fostul stoper tricolor, care povestește în exclusivitate pentru ProSport:

La Liga 3 te izbești de cea mai mare problemă: lipsa infrastructurii. Un exemplu. Am fixat ultimul cantonament la Gura Humorului, dar, cu o zi și jumătate înainte să plecăm acolo, s-a pornit o ninsoare îngrozitoare și s-au făcut niște troiene de un metru. Ce puteam să mai facem cu zăpada până la genunchi? A trebuit să ne adaptăm cumva din mers pentru pregătire. O experiență din care am învățat mult și, în general, la liga a treia trebuie să te mulezi după tot felul de situații neașteptate.

Iar un episod aproape incredibil completează tabloul în zig-zag-uri pe care îl compune viața de antrenor în acest eșalon, mai ales în raport cu tinerele generații de jucători:

Am în lot mulți tineri, le explic faptul că, pentru ei, Liga 3 trebuie să însemne numai un pas intermediar pentru un salt. Nu să considere că sunt jucători de nivel inferior, să se blazeze. Într-o zi însă mi-a lipsit de la antrenament un puști de 17 ani și ce credeți că a invocat a doua zi? A avut programare la frizer! Ne-am amuzat toți în cabină, dar apoi am purtat o discuție decentă în birou, pe un ton civilizat, pentru că jucătorii de azi sunt foarte sensibili. Dacă ridici un pic tonul, se supără, ”Mister are ceva cu mine”. Eu nu fac însă decât să le arăt drumul corect, să înțeleagă cum funcționează lucrurile spre fotbalul mare.

„Generația de Aur” e la Miroslava

După un periplu în antrenorat început în 2005, Tibor Selymes (52 ani) e „principal” azi la Știința Miroslava din Iași. Fundașul „Generației de Aur”, deținător de licența PRO, a mai lucrat la Sopron și Kaposvar în Ungaria, iar în țară a bifat echipe din toate regiunile, pe axa Dobrogea – Satu Mare!

  • 10 echipe a antrenat Selymes până la Miroslava: Liberty Salonta, Sportul Studențesc, Astra Giurgiu, ASA Tg. Mureș Dinamo II, Săgeata Năvodari, Oțelul Galați, Petrolul Ploiești, Delta Tulcea, Olimpia Satu Mare

Podiumul celor mai selecționați foști tricolori din L3 de acum se încheie cu doi antrenori la egalitate: Costin Lazăr (Cetatea Tr. Măgurele) și Gheorghe Mihali (Dunărea Călărași), fiecare cu 31 de partide. Lazăr, anterior secund la Mostiștea Ulmu, e din 2021 pe banca teleormănenilor, în vreme ce Mihali a mai lucrat ca principal la CSM Focșani, U Cluj, Mioveni, Balotești, Muscelul Câmpulung și Dinamo U19.

„Organizat și cu oameni pasionați, îți faci treaba foarte onest la Liga 3”

Cu doar o selecție mai puțin, fostul fundaș al naționalei Adrian Iencsi (30 meciuri). La 47 de ani, Iencsi (foto jos cu Dică și Stângaciu) antrenează pe CSM Sighetu Marmației și mărturisește în exclusivitate pentru ProSport:

Nu fac parte din categoria antrenorilor care preferă să stea pe margine, în așteptarea unui contract de Liga 1. Pur și simplu, atâta vreme cât am entuziasm și energie, nu mă deranjează deloc să cobor să muncesc și la eșalonul trei. N-am făcut niciodată confuzie între cariera de jucător și cea de antrenor: după ce termini viața de pe gazon, începe altceva!. Sigur că, dacă ai evoluat la un anumit nivel și ai trecut prin experiențe la nivel de top, asta te ajută în gestionarea muncii de antrenor”

Cum e fotbalul la Liga 3 de acum pentru un fost fotbalist de națională? „Poate o să vă mirați, dar n-am întâlnit deloc situații deranjante, nefirești sau amuzante. Dacă știi cum să te organizezi cu ceea ce ai și dacă lucrezi în jurul tău cu oameni interesați și pasionați de fotbal, îți faci treaba foarte onest la Liga 3”.

  • 12 formații a pregătit Iencsi din 2012 până azi: Corbeanca, Popești-Leordeni, Voluntari, FC Hunedoara, Sporting Tr. Măgurele, Foresta Suceava, Unirea Jucu, Dunărea Călărași, Pandurii, Rapid și Rapid U19, Universitatea Craiova II

Corneliu Papură, care după Progresul București și Olt Slatina a fost inclusiv antrenor principal la Universitatea Craiova și deține licența PRO acum pe banca formației secunde a oltenilor, care activează în Liga 3. Are 12 meciuri ca fotbalist pentru România și a fost parte din lotul World Cup 1994.

„De ce să arunc pe fereastră 15.000 de euro pentru licența PRO?”

În categoria 5-10 meciuri pentru România îi descoperim pe Tiberiu Bălan, astăzi principal la Minerul Ocna Dej, Iulian Tameș apare „în acte” în postura de secund la Unirea Bascov iar Ștefan Nanu, principal cu rezultate foarte bune la CSM Deva. Dacă Bălan are în CV-ul de tehnician până în prezent doar experiențele Voluntari II, Pandurii și Axiopolis Cernavodă iar Tameș numai mandate ca secund la formații argeșene, Nanu vine după mai multe „aventuri”.

  • 7 meciuri pentru Români are Tibi Bălan, în perioada 2005-2011, în vreme ce Tameș are doar 5, pe intervalul de timp 2000-2009

Fostul fundaș stânga (foto jos) a pregătit, printre altele, FCM Câmpina, Petrolul Ploiești, Inter Gaz București, Minerul Motru, Farul Constanța și Poli Timișoara și mărturisește în exclusivitate pentru ProSport: ”M-am apucat de antrenorat la 37 de ani, la Câmpina, unde am activat 4 ani, dar lucrurile se degradaseră acolo și, după ce am plecat, s-a și desființat echipa. Am lucrat mai mult în fotbalul mic, maximum Liga 2 și o perioadă la o Academie din Olanda, pe vremea când soția juca handbal acolo. Sigur, e viață mai complicată la nivelul acesta, nu spun câte înjurături mai îmi iau pe stadioane, dar sunt imun, nu bag în seamă. 

Pentru Fane Nanu, un episod negativ iese clar în evidență din toate peripețiile lui de după încheierea carierei de jucător:

Un singur episod nefiresc am trăit, pe vremea când antrenam la Motru. Primarul mi-a zis clar că dă bani la echipă doar dacă îl folosesc pe fiul lui. Cu mine nu poți face așa ceva. I-am lăsat echipa în brațe și mi-am văzut de drum, că eu nu sunt genul la care să umbli cu chestii din astea”

Neînvins în acest sezon de L3 cu CSM Deva, deși nu are ca obiectiv ferm promovarea, dezvăluie din secretele reușitei și abordează tranșant și problema licențelor de antrenor:

Mie îmi place mult să lucrez cu tineri, la Deva am și dezvoltat un fel de Academie cu peste 300 de copii, beneficiem de un sprijin fantastic din partea primarului, ne ajută cu absolut tot ce avem nevoie.  Eu am licența A, nici n-am vrut să accesez PRO, fiindcă văd sute de antrenori cu această calificare și nu-i bagă nimeni în seamă. Pentru ce să arunc pe fereastră 15.000 euro taxe? Oricum, ai sau n-ai licență PRO, antrenează tot cine vrea patronul, nu vedeți ce se întâmplă?

De la Ioan Petcu la Zegrean, via Tibi Lung

Fost fundaș dreapta bun în campionatul nostru dar și în prima ligă a Olandei, Dorel Zegrean (3 meciuri pentru România) este antrenor secund la Gloria Bistrița-Năsăud, în mandatul lui Adrian Falub. Tot ex-jucători cunoscuți, dar cu o singură prezență în tricoul României, descoperim pe băncile de la Viitorul Ianca, Flacăra Moreni și Csikszereda Miercurea Ciuc II.

Brăilenii sunt antrenați din acest an de Viorel Tănase, nume legat profund de Oțelul Galați, Gabriel Paraschiv (foto jos) are deja experiență în funcție la echipa dâmbovițeană din localitatea natală și deține licența A, în vreme ce Tiberiu Lung pregătește portarii echipei secunde a ciucanilor!

Un fost internațional al anilor ’80 este poate antrenorul-surpriză de la Armata Aurul Brad. Hunedorenii au mers pe mâna lui Ioan Petcu, fostul mare jucător al Corvinului cu două selecții la națională, ajuns la 63 de ani. Anterior, Petcu a mai lucrat ca tehnician pe la Deva, Certej, Sânnicolau Mare sau Bihor Oradea.

 

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×